MI9 – Budapestgenerál- és építészeti tervezés: Pintér Tamás és Dombi Miklós | DPI Design Kft.

villamos tervező: Bartha Richárd | WTF Kft.

projekt management és műszaki ellenőrzés:  dr. Matuz Tímea Lídia | White Star Real Estate Kft.

ingatlanfejlesztő:  Bonemo Kft.  generál kivitelezés: Németh Miklós | Dömper Kft.

 

Látszó gépészet a klinkertégla mögött – MI9

Amerikai iparépületeket idéző transzformátor házból a 21. század irodáiban dolgozók igényeit és az art déco elemeit vegyítő irodaház épül a Markó utcában. Dombi Miklós és Pintér Tamás (Dpi design) építészek az eredeti épület szellemiségének visszaállítását tűzték ki fő célként, ezért az évek során hozzáépített zavaró építészeti elemektől megtisztították azt.

A belváros egyik legkülönlegesebb „A” kategóriás irodaházát adják át idén a Markó utcában, amely eredetileg transzformátorházként funkcionált, de mára új funkciót kapott. A műemléki védettséget élvező art deco épület vonzerejét nyüzsgő belvárosi elhelyezkedése, historikus karaktere és sajátos belsőépítészeti megoldásai adják. A Markó Irodák 9 (MI9) bérlőinek inspiratív környezetet biztosítanak a galériák, a “látszó gépészet” és a természetes megvilágítás. Az 5 emeletes és két szinten galériás, 2630 m2 egyedi és változatos irodaterületet elsősorban kreatív műhelyek, startupok és modern szemléletű cégek igényeire szabják.

Közel tíz éve elenyésző az üres belvárosi telkek száma, ezért az egyik jellemző tendencia az ingatlanberuházók körében, hogy régebbi épületeket újítanak fel vagy alakítanak át a 21. század irodaigényeire. Így történt ez a kiemelkedő építészeti értékkel bíró, az amerikai iparépületeket idéző Markó utca 9 szám alatt is.

Györgyi Dénes és Román Ernő “építészpáros” nevéhez fűződő, eredetileg Lipótváros elektromos alállomásaként funkcionáló art deco épület 1930-ban épült, aránylag sértetlenül átvészelte a II. világháborút és az 1956-os forradalmat is. Az épületet 1978-ban műemlék jellegűvé nyilvánították, 1995-ben műemlékké minősítették, jelenleg országos védettségű műemlék és Budapest műemléki jelentőségű területének része. 1992-ben és ’97-ben is átalakításokat végeztek rajta, utóbbinál üvegezett lépcsőházat és tetősík-ablakokat kapott. Az ingatlant 2014. novemberében vette meg a Bonemo Kft. és indította útjára a Markó Irodák 9 projektet, melynek célja volt, hogy a transzformátorház megtartsa impozáns formáját és stílusát, miközben a belső terek modern megjelenést és új funkciókat kapnak. A merev irodai skatulyák helyett – a sajátos térkapcsolatok kihasználásával – a teljes épületben inspiratív környezetet alakítottak ki. A terek sokfélesége, a megvilágíthatóság, a galériák, a zöld teraszok és télikertek is mind hangsúlyozzák a tér játékosságát.

A transzformátorház klinkertégla homlokzatát modern szellemben vertikális háromszögletű falpillérek tagolják, megadva ezáltal a front ritmusát. Ez az architektúra, hangsúlyos sarokmegoldása és ipari jellegű sávablakai a korszak észak-német téglaépítészetével, de az amerikai iparépületekkel is hasonlóságot mutat. A funkcionális elvek kiváló reprezentánsa ez a kissé archaikus, de stílusában modern épület – amely a szakirodalom szerint “a logikus városépítő gondolkodás eredménye.”

“Az épület legfőbb értékei: a tömege, a homlokzatai és ezek aránya. Ezért a helyreállítás legfontosabb szempontja – a bérlők igényeinek kiszolgálása mellett, és tiszteletben tartva a tervező gondolatait – az épület eredeti karakterének megőrzése volt. A műemlék-minősítéssel együtt járó és egyéb technikai kompromisszumokat az építész az adottságok ötletes kihasználására cserélte. – összegezte Kőszeghy Erzsébet, ingatlangazdálkodási vezető, a fejlesztő társaság képviselője.

 

 

 Az épület rekonstrukciója

Dombi Miklós és Pintér Tamás építész tervezők (Dpi design) a mai kor elvárásainak megfelelő modern irodaépület létrehozásához mai eszközökkel, a térstruktúra optimalizálásával, gazdaságos megújuló épületgépészeti rendszerekkel dolgoztak. A tervezés során az eredeti épület szellemiségének visszaállítását tűzték ki fő célként, ezért az évek során hozzáépített zavaró építészeti elemektől megtisztították azt. A legfelső szinten felülvilágítóba forduló körbefutó üvegezésekkel és belső patiókkal exkluzív irodatereket hoztak létre, az északi és déli tető felületeken üveg korlátokkal határolt tetőteraszokat terveztek. A közbenső szinteken törekedtek a nagy belmagasságú iroda területek kialakítására, a födémek eredeti gerendás jellegének megmutatására. A látszó gépészeti elemek alkalmazásával felidézték az épület korabeli indusztriális eredetét. A földszinti előcsarnok belsőépítészeti tervezésénél finoman vegyítették az art deco és a modern építészet elemeit, anyaghasználatát. A tervezés és a kivitelezés a műemlékvédelmi hatóság munkatársainak szakértő együttműködésével zajlott.

 A minőségi “A” kategóriás irodaház a belváros közepén (az V. kerület szívében), jól megközelíthető és attraktív, magas presztízsű – államigazgatási, köz- és kereskedelmi intézmények által “lakott” – területen áll. Az épületben korábban bankfiók is működött, ezért itt vehető igénybe Budapest egyik korszerű, önálló bejáraton keresztül megközelíthető magánszéf bérlési lehetősége is (2 páncélterem, 900 széffel). A leendő bérlők a kiváló színvonalú épületgépészeti rendszerek előnyeit élvezhetik, hiszen az energiatakarékos megoldásokat a hőszivattyús, magas fokú hővisszanyeréssel működő épületgépészet biztosítja. A MI9 különleges adottsága, hogy az épület körbejárható, így minden oldalán külső térre nyíló, nagy üvegfelületű – főként belső kertre néző – ablakokkal rendelkezik, amelyek több szinten átnyúlva biztosítják a beáradó fényt. Mindez a tetszetős, kazettás jellegnél fogva modern, mégis klasszikus látványt nyújt. Az udvaron kiépítettek egy elektromos gyorstöltő állomást és a bejáratok egyikét akadálymentesítették.

A Markó Irodák 9 innovatív belsőépítészeti ötletei miatt ideális modern szemléletű (pl. kreatív műhelyek, tanácsadó vagy hightech) cégek és startupok számára, de kiválóan alkalmas nemzetközi társaságok központjának, hazai vállalkozások székhelyének is.

forrás: epiteszforum.hu