ALLEE Újbuda Városközpont – BudapestMultifunkciós épületegyüttes az egykori budai Skála helyén

 

felelős építész tervező: Fekete Antal | Finta és Társai Építész Stúdió Kft.

további építész tervezők: Lukács és Vikár Építész Stúdió | t2a Építész Iroda

koordináló építész: Szabó Zsolt Finta és Társai Építész Stúdió Kft.

építész munkatársak: Kalmár Gyöngyi | Erősné Honti Mariann | Deák-Halasy Rita | Koncsol András | Tóth Petra | Bedecs-Varga Éva | Jakab Gyula | Puskás Annamária | Finta és Társai Építész Stúdió Kft.

belsőépítész vezető tervező : Kulcsár Zoltán | Finta és Társai Építész Stúdió Kft.

belsőépítészeti koncepció / interior: Greig C. Stephenson

világítási partner:  Lisys Kft. 

megbízó: ING, Buda Project Ingatlanhasznosító Kft. | Buda Áruház Ingatlanhasznosító Kft.

ádadás éve: 2009

Urbanisztikai léptékből tekintve az Allee-ra eszünkbe jut a II. kerületi Moszkva tér – Ganz példája. Jóval a Millenáris Park beruházása előtt szóba került, hogy az Új Nemzeti Színház legyen Budán. Épülhetett volna Budára, mert a Duna jobb partjának nincs belvárosa. Nem lett azóta sem. Hacsak most nem lesz végre. Újabb sokfunkciós – irodákat, bevásárlóközpontot és lakóegységet magába foglaló – épületegyüttes nyitotta meg kapuit a XI. kerületben. A kezdő lépés tehát megtörtént. Talán megvalósul a most alagúttal felnőtté vált Bercsényi utca sétálóutcás folytatása is egészen a Bartók Béla útig (BARTók projekt). Akkor a tengely kultuccává, a jobbpart déli fele egyetemi negyeddé, budai Quartier Latinné alakulhat. Persze ehhez kerületek és főváros közös koncepciója is szükséges.

Az épületegyüttes tömegében egységes, formájában – szándékosan, a nőtt városok mintájára – kevésbé, lévén a három egység három különböző építésziroda munkája. A Finta Stúdió által jegyzett délnyugati homlokzat szerelt üvegfala Egeraat-nyomán (akinek irodájában az épület tervezése kezdődött) dől kifelé. Legkarakteresebb a ferde üvegfelületekkel felszabdalt, fémötvözettel borított kubus, leginnovatívabb formai megoldásnak a lakóegység sarkának szintenként váltakozó íves kiképzése tűnik. A Váli utca és a Bercsényi utca sarkán álló, Simplon Udvarnak keresztelt lakóépület Lukács és Vikár Építész Stúdió Kft. által tervezett északi tömbje szigorúbb, néhány sötét üvegkubus ugrik ki világos tömegéből. A t2a Építész Iroda épületének tiritarka üveghomlokzata ezzel szemben inkább bohókás: az Allee reklámplakátjának buborékjai köszönnek vissza, színvilágban, hangulatban egyaránt.

Valójában nem nőtt városról, hanem plázáról van szó. Pláza-viszonylatban viszont a komplexum színvonala jóval átlagon felüli. Az anyaghasználat igényes és változatos: édesvízi mészkő, tégla, titánium-cink-alumínum ötvözet, üveg. A belső kialakításra is jellemző a sokarcúság. Legmarkánsabb eleme a hatalmas hullámzó felületű, fafurnírral borított, színezett profilokkal tarkított fal, amelyre szemközt beugró, színes négyszögek felelnek. A középső folyosó érdeme, hogy üveg borítása egyrészt sok természetes fényt enged be, másrészt lehetővé teszi a külvilág felé nyitást, feltárva annak egy-egy szeletét. Az épület egyébként kifelé is kommunikál: a mozi homlokzatát a filmcímek, a könyvesboltot a kínált portéka témaköreinek ornamens-jellegű feliratai hirdetik. Ez régi városias modellt követ. A környezetrendezés válaszolt erre az igényre, kár, hogy kevés teret kapott. Nagyobb szabad felületet engedve az épülethomlokzatok is jobban tudnak érvényesülni.

forrás: meonline.hu szöveg: Bechtold Ágnes  | fotók: Hajdú József