Hotel Moments – Budapestbelsőépítészeti vízió: Göde András | Kéry Balázs | KROKI Stúdió

vezető építész tervező: Nagy Csaba | ARCHI-KON Építészeti Tervező- Szervező Kft.

világítástechnikai együttműködés: BE LIGHT Kft.

villamos tervező: Rajkai Ferenc | HungaroProjekt Mérnökiroda Kft.

villamos kivitelező: VILATI Szerelő, Villanyszerelő és Ipari Automatizálási Kft.

generálkivitelező: Market  Építő Zrt. | beruházó: A8 Palace Hotel Zrt. |üzemeltető : Continentál Group | lebonyolító : CD Hungary Ingatlanhasznosító, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt. 

Az Andrássy úton 1880-ban épült egykori bérpalota, sok év után újult meg és lett a környék rangos, 4 csillagos szállodája. Műemlék jellegét kiemeli a lobbyban található gigantikus lámpatest, amely méreténél fogva térelemként is funkcionál, és kiválóan illeszkedik a szállodai környezetbe.

Tizenkilencedik századi patina modern köntösben – Hotel Moments

Márciusban új színfolt került a budapesti szállodakínálat egyébként is gazdag palettájára. Az Andrássy út 8. szám alatt megnyitott Hotel Moments egy mozgalmas múltú műemléképületben kapott helyet, melynek tereit Nagy Csaba vezetésével az Archikon csapata, belsőépítészként pedig Göde András gondolta újra. Tóth Katalinírása, Batár Zsolt fotói.

Az Andrássy út több palotájához hasonlóan a 8-as szám alatti épület is az 1880-as években épült fel, abban az időben, amikor ezt a városépítészeti újdonságnak számító utcát Sugár útnak hívták, és a Kisföldalatti még nem robogott pár méterrel a felszíne alatt. Építtetője a kor ismert, vagyonos kereskedője, báró Schossberger Henrik volt, aki Feszty Adolfot kérte fel az épület megtervezésére. Az elsősorban lakóháznak szánt háromemeletes épület már akkor is több funkcióval bírt: a földszinten üzleteket és istállókat, az emeleteken pedig lakásokat és irodákat alakítottak ki vegyesen.

Harminc évvel később az épület a Magyar Élet- és Járadékbiztosító Intézet tulajdonába került, akik egyes lakásokat irodákká alakítottak át, és bővítették az épület tereit egy negyedik szinttel, ahol szintén irodákat nyitottak. Ebben az időszakban az épületben működött a maga korában is kuriózumnak számító Kino Plasticon mozi, melynek nyomát gyönyörű plakátok őrzik. Ugyancsak a Járadékbiztosító tulajdonlása alatt üzemelt az épületben autószalon, nyelviskola, és egy ideig a ház lakója volt dr. Szent-Györgyi Albert.

földszint
Röviddel a második világháború előtt a Magyar Nemzeti Bank Nyugdíjintézetének tulajdonába került az épület, akik leválasztásokkal újabb lakásokat alakítottak ki, a második emeletre pedig új függőfolyosó szakasz került. 1945-től az állam lett a tulajdonos, ami további arculatváltásokat, átépítéseket, a hetvenes évek végén pedig némi korszerűsítést hozott magával. A folyamatos átépítgetések ellenére az épület a ’90-es évek végére kívül-belül igencsak lepusztult, határozott célokkal rendelkező befektető hiányában sokáig kihasználatlanul állt. 2007-ben a Studio Rtervei alapján felújították a homlokzatot, mely díszvilágítást is kapott.

A CD Hungary befektetői csoport 2013-ban állt elő a szállodává átalakítás ötletével, amely az eddigieknél is komolyabb funkcióváltást jelentett az épület mozgalmas történetében. Egy új építészeti karakter kialakítása, ám közben a lehető legtöbb érték megtartása hatalmas kihívással állította szembe az Archikon építészeit. Egy olyan épületről beszélünk ugyanis, amelyben már az eredetinek tűnő részletek is sokszor másolatok, és az igazi értékeket talán már rég befedte az idő pora.

Hotel Moments – fotó: Batár Zsolt

Az épület fő értékeinek számít a homlokzaton kívül elsősorban a kapualj és a főlépcsőház, valamint a belső udvar. Ezekre a területekre koncentráltak tehát az építészek elsősorban, melyek egyben egy szálloda legreprezentatívabb helyiségei is. A kapubejáró boltozatának Teuchert Károly freskóit Herling Zsuzsanna festő-restaurátor állította helyre, jó ízlésének és értékítéletének köszönhetően a színek pedig talán a meglévő – ám nem feltétlenül eredeti – állapotnál is sokkal harmonikusabbak lettek.

A belső udvar kialakításánál az építészek célja az volt, hogy az itt tartózkodók ne kültéren, hanem inkább egy tágas belső térben érezzék magukat. Ennek érdekében az udvar filigrán szerkezetű, íves üvegfedést kapott, az ide néző ablakok parapetjeit üvegkorlátra cserélték, mögöttük pedig az emeletek félig nyitott közlekedő folyosója halad.

Hotel Moments – fotó: Batár Zsolt

A felső négy szinten összesen 99 szobát osztottak ki a tervezők. A három utca által határolt telek szerencsés adottságainak köszönhetően praktikusan alakíthatták az alaprajzot: a szomszéd házzal határos falra rendezték a kiszolgáló- és közlekedő egységeket, míg az összes többi oldalon utcára néző szobákat tudtak kialakítani. Az épület ablakainak tengelytávolsága éppen egy kevéssel marad el a hotelszobáknál szükséges szélességtől, amit a tervezők a válaszfalak berendezésbe komponált beugrásával oldottak meg. Ez a praktikus sorolás a sarkokon persze feloldódik, itt lehetőség nyílt kicsivel nagyobb szobák kialakítására. A legfelső szint elosztása némileg különbözik a többiétől, és itt helyezték el az elnöki lakosztályt, melynek teraszáról a Bazilika kupolájára nyílik kilátás.

A belsőépítészet Göde András munkája, mely a kellemes tapintású textilekkel és furnérokkal, valamint az egyedi tervezésű bútorokkal épp annyi otthonosságot és praktikumot csempész a közösségi terekbe és a vendégszobákba, amennyi egy 4 csillagos szállodától elvárható. Az impozáns arányú átrium egyedi tervezésű lámpája tökéletes találkozási pont a kényelmesen szellős fogadótérben.

Hotel Moments – fotó: Batár Zsolt

Példaértékű gyakorlat a szállodatervezésben, hogy a hotelt üzemeltető magyar Continental Group már a kezdetektől be lett vonva az építészeti tervezésbe.
A szállodához tartozik egy külsősök számára is nyitott étterem-kávézó, melynek belsőépítészete hangulatában kissé eltér a szálloda többi terétől. A Radnóczy Eszter vezette Este’r Partners által tervezett térről egy további cikkben számolunk be részletesebben.

A március elsején megnyitott szálloda már a kezdetektől gyakorlatilag száz százalékos kihasználtságon üzemel. Ez ugyanúgy köszönhető tökéletes lokációjának, mint az Archikon építészei által megálmodott egyszerre patinás és modern építészeti karakternek, ami továbbra is kuriózumnak számít a szállodaépítészetben.

Hotel Moments – fotó: Batár Zsolt

Tóth Katalin